Naai TIPS,  Naaien

4 Tips om te voorkomen dat je naaimachine je stof opeet!

Oh nee! De naaimachine eet mijn stof op!

We hebben het allemaal al wel eens meegemaakt, je stof wordt naar beneden getrokken, komt onder je steekplaat terecht, maakt daar een knoopje en als je pech hebt zitten er op de koop toe ook nog eens gaatjes in je stof!

IMG_0028

Hier zijn alvast 4 eenvoudige tips die wij hier meegeven tijdens onze workshops en die altijd werken.

1. Begin niet aan het begin van je stof te stikken, maar start ongeveer een centimetertje lager. Aan het begin van je stof starten maakt dat het stofje makkelijk naar beneden geduwd wordt en vastraakt onder je steekplaat. Dan start het gevloek al nog voor je goed en wel gestart bent. Begin een beetje lager met stikken, hecht aan het einde van je naad, draai dan je stof en stik het losse “begin” van binnen naar het uiteinde toe vast.

IMG_0032
2. Gebruik “stickvlies” of “scheurvlies“. Dat is papier dat je mee vastnaait, en nadien zachtjes wegtrekt uit je stiksel. Dit papier leg je onder je stofje, zo voorkom je dat jouw stof naar beneden getrokken wordt.

IMG_0036

IMG_0037

IMG_0040

IMG_0041

3. Naai, helemaal aan het begin van je stof, niet onmiddellijk achteruit om te hechten. Dit geldt ook voor het einde van je naad. Hecht op ongeveer 5 millimeter van het begin en het einde, zo voorkom je dat je machine dat “losse stukje” stof meetrekt naar beneden en zit je naad toch nog steeds mooi vast in de naadwaarde.

IMG_0042.jpg4. Zorg dat de dikte van de naald die je gebruikt is afgestemd op de dikte van jouw stof. Een naald die te dik is voor een bepaalde stof geeft spanning waardoor je naald niet snel genoeg door je stofje prikt en de stof mee naar beneden trekt. Hetzelfde geldt voor een naald die bot is, zorg dat je altijd de juiste naald gebruikt die scherp genoeg is.

  1. IMG_0035Er zijn zonder twijfel nog andere manieren om te voorkomen dat je stof wordt opgegeten. Wij doen het op één van de bovenstaande manieren, maar misschien heb jij nog wel andere tips?
  2. Geef ze gerust door, we vullen de lijst graag verder aan.

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: